Vierailu-info
Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 200. artikkelin 2020-03-14.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 200th article on 2020-03-14.
2019-10-30

2016-01-08_18:33:10 City-lentokenttä Helsinkiin?

Helsinki-Malmin lentokenttä on käytöstä poistuva lentokenttä. Olen tässä kirjoituksessa käsittelemässä, minkä vuoksi vaihtoehto käytöstä poistamiselle olisi lentokentän laajentaminen.
 
Suomessa on kaksikymmentäyksi lentokenttää matkustajaliikenteelle ja lisäksi kaksi lentokenttää ovat jäämässä pois käytöstä. Kauhavan kenttä aiotaan muuttaa koulutuskäyttöön ja Malmin lentokentälle aiotaan rakentaa pienkerrostaloja.

CL_Suomen_Lentoas.jpg

CL_Tallinna_Len.jpg

On kuitenkin todettava, että Viro on taloutena murto-osa jo Ruotsin ja Suomenkin talouksista ja väkilukukin on vain neljännes Suomen väkiluvusta.
Olen itse ollut sitä mieltä, että Helsinki-Malmin lentoasemaa kannattaisi laajentaa kahdella kiitoradalla nykyisille laajarunkokoneille. Tällöin olisi mahdollista saada varsinainen City-lentokenttä. Se olisi lento-ominaisuuksiltaan verrattavissa Tukholman ja Lontoon pienempiin kenttiin. ”Malmi City Airportilta” pääsisi Lahdenväylää keskustaan, Kehä I:lle tai Kehä III:lle.

CL_Lon_Tuk_La.jpg

Malmi City Airportin kapasiteetti voisi korkeintaan olla vastaava, kuin Lontoon City Airportilla tai Tukholman Brommalla, mutta tämäkin voisi joko laskea tai tukea Helsinki-Vantaan käyttöastetta. Vaikutus on pitkälti riippuvainen suomalaisen lentoliiketoiminnan onnistumisesta. Ongelmana olisivat myös lentomelu Pihlajanmäessä, Malmilla, Viikissä, Rajakylässä sekä Heikinlaaksossa, siitäkin huolimatta, että kenttää ei operoitaisi yöaikaan. Päällimmäisenä ongelmana käytön jatkamiselle on kuitenkin helsinkiläisten lyhytnäköisyys, minkä vuoksi Malmin kenttä halutaan kaavoittaa myytäviksi tonteiksi ja lentotoiminta halutaan lopettaa pysyvästi. Tukholman kaupungin päätös Bromman lentokentän lakkautuksesta on todennäköisesti ollut lisäperustelu Helsinki-Malmin lentokentän lopettamiselle.

CL_Malmi_ehd.jpg

Uuden City-lentokentän perustaminen Helsinkiin olisi kallis ratkaisu ja tietenkin sen kehittämisen tulisi toimia siten, että se olisi kannattavaa. Lentokentän laajentaminen edellyttäisi myös tonttien lunastamista sekä muutoksia alueiden kaavoittamisessa.

 

08 01 2015          Taneli Poutvaara

 

 

Lisäys 2019:

Malmin lentokentän lakkautus on edennyt hallinnollisessa prosessissa pitkälle.

Mikään suurempi toimija ei ole kiinnostunut Malmin lentokentän kehittämisestä.

Rakentaminen Malmin lentokentälle voi kohdata ongelmia ja kustannustason nousua pohjaolosuhteiden vuoksi.

Taneli_Poutvaara - 05:18:47 @ 2016, Helsinki, Liikenne, Rakentaminen | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.