2020-04-12

2020-04-12_10:22:40 Poutvaaran Baklava-resepti

Blog-Baklava.jpg

Baklava on koillisen ja itäisen Välimeren alueen jälkiruoka, joka on keskivaikeaa valmistaa, mutta laadukas leivoksena. Baklavan alkuperä on kiistanalainen, sillä useat maat pitävät sitä omana keksintönään. Oma pääsiäisen 2020 reseptini on kehitetty arvioiden olemassa olevia reseptejä, aiempia kokemuksia ja muokaten ratkaisuja. Vaikka resepti on hyvin energia-, hiilihydraatti-, sokeri- ja rasvapitoinen, on puhtaan sokerin määrää yleisiin resepteihin nähden vähennetty ja tämän ohella perinteinen voi on korvattu modernilla kasviöljyllä. On myös huomioitava, että CAD-piirtämisen ruoanlaitossa voi korvata käsivaraisella piirtämisellä, sillä esimerkiksi millimetrin murto-osien tarkkuudella tehtävät CAD-piirrokset eivät muutenkaan toteudu käytännössä.

Ainekset:

⌂ Kreikkalainen filotaikina -paketti, Myllyn paras 500 g, sisältää 12-14 filotaikina-arkkia, arkkikoko 50 x 37 cm. Sulata etukäteen huoneenlämmössä 2 tuntia pakkauksessaan
⌂ Flora Culinesse juokseva kasviöljyvalmiste 200 ml

Täyte (sekoitetaan rouheeksi tehosekoittimella, yhtensä vastaa 4 dl verran):
⌂ 100 g luonnonmanteleja
⌂ 50 g saksanpähkinöitä
⌂ 50 g cashewpähkinöitä
⌂ 1 rkl sokeria
⌂ 1 tl vaniljasokeria
⌂ 2 tl kanelia

Loppuvaiheen kostutusliemi (Lämmitetään)
⌂ 2 dl vettä
⌂ 2 rkl sitruunamehua
⌂ 200 g hunajaa
⌂ 1 rkl sokeria

Leikkauskaavio loppuvaihetta varten
⌂ AutoCAD -piirros ja A3-tuloste – mitat uunipellin ja taikinan asettelun mukaan (voidaan korvata myös käsivaraisella piirroksella)
(pellillinen 14 isoa palaa, 8 pientä palaa)

Ravintosisältö / pellillinen Baklavaa yhteensä: Energiaa 4970 kcal, hiilihydraatteja 550 g, joista sokeria 210 g, rasvaa 190 g

Yksi iso pala on noin 90 g. Siinä on energiaa noin 330 kcal, hiilihydraatteja 35 g, joista sokeria 15 g, rasvaa 12 g.

Erän raaka-aineiden hinta on 9.0 €, tällöin yhden ison palan raaka-aineiden hinta on noin 0.70 €.

Valmistus:

I Sulata taikinaa 2 h pakkauksessaan huoneenlämmössä.

Piirrä leikkauskaavio AutoCAD-ohjelmalla ja tulosta A3-koossa mittakaavassa 1:1. Kaavion voi piirtää myös käsivaraisesti. Kaavio kannattaa tehdä selkeäksi, mutta ottaa samalla huomioon kokonaisratkaisun kuten lopullisten palojen hahmojen esteettiset kysymykset.

Jauha pähkinät rouheeksi tehosekoittimella. Sekoita joukkoon sokeria ja kaneli.

Taikina kuivuu nopeasti, joten levyt on pidettävä eri vaiheissaan tilapäisesti peitettynä. Avaa varovaisesti filotaikina-rulla ja leikkaa se keskeltä puoliksi lyhyen sivun suuntaisesti, jolloin tulee 37 x 25 cm kokoisia levyjä 24 kpl. Käytä liinaa taikinan peittämiseen.

Lämmitä uuni 180 ° C lämpötilaan

II Levitä taikina-arkit kerroksittain ainakin kolme-neljä arkkia kerrallaan uunipellille, voitele arkkien välit rasvalla voitelusudilla ja lisää päälle pähkinätäyte kerroksittain. Filotaikina on erittäin ohutta ja siksi repeää herkästi ja sitä hankaloittaa nopea kuivuminen, joka haurastuttaa taikinaa enemmän. Oleellista on myös asemoida levyt siten, että reunat ovat tasoissa. Levitettävän täytteen määrä ratkaisee täytteen riittävyyden, edullista olisi, jos täyte jakautuisi eri kerroksiin tasaisesti. Käyttäessä kolme arkkia kerrallaan taikinaa riittää 8 kerrosta, käytettäessä 4 arkkia kuusi kerrosta.

III Kun täyte on käytetty, viimeiseen kerrokseen leivoksen päälle kannattaa jättää useampi arkki filotaikinaa. Huomaa että päällimmäisen kerroksen päälle ei lisätä pähkinäkerrosta, mutta sen voi voitelemisen jälkeen koristella kevyesti pähkinärouheella. Leikkaa viimeiseen päällä olevaan arkkiin ohjeellinen leikkauskuvio kaaviopiirroksen mukaan. Leikkausaika on lyhyt ja nopea, joten kuvion on oltava selkeä.

IV Paista 180 ° C lämpötilassa 35 minuuttia esimerkiksi 35 x 30 cm pellillä keskitasolla, vältä palamista, käännä pelti puolivälissä. Paistamisen jälkeen leikkaa kappaleisiinsa terävällä veitsellä. Lopullisen leikkauksen voi tehdä myös ennen paistamista.

V Sekoita kostutusnesteeksi 2 dl vettä, 2 rkl sitruunamehua, 200 g hunajaa ja 1 rkl sokeria; kuumenna nestettä välillä sekoittaen 30 minuuttia kunnes ainekset ovat liuenneet.

VI Kaada kostutusliemi paistettujen leivosten päälle leikkausurien kohdalta ja anna vetäytyä viilenneellä pellillä jääkaapissa 2 tuntia.

VII Irrota palaset lastalla tarjoilu- tai säilytysastioihin. Säilyttäminen jääkaapissa kannellisessa astiassa. Säilyvyys suljetussa astiassa jääkaapissa useita päiviä. Säilyvyys huoneenlämmössä on myös mahdollista muutamia päiviä.

Baklava on luonteeltaan makea sokeripitoinen jälkiruokaleivos, joka on tarjoiltuna näyttävän näköinen. Leivoksen lisukkeena voi käyttää esimerkiksi rahkaa.

Taneli_Poutvaara - 09:21:46 @ 2020, Ravinto ja juomat | Lisää kommentti