2019-10-30

2016-04-19_17:21:49 Taidetta Helsingissä

Helsingissä on tällä hetkellä useita kiinnostavia näyttelyitä museoissa ja gallerioissa.

Galleria Forsblomin näyttely ”Not Vital”-taiteilijalta on ehkä kiinnostavin nykytaiteen näyttely Helsingissä. Forsblomin näyttelytilat ovat nekin näyttäviä, entisen Suomi-vakuutusyhtiön talossa. Vital on puolestaan tehnyt melko arkkitehtuurisia teoksia ja hän on jo eläkeiässä, vaikkakin teosten toteutustekninen laatu ei ole aivan samalla yksityiskohtien teknisellä laatutasolla, kuin vaikkapa Applen älypuhelinten suunnittelu. Käsitteellisesti ideat eivät ole myöskään samalla tasolla, kuin arkkitehtuurinen käsitteenmuodostaminen. Ottaen huomioon taiteilijan käyttämät tekniikat ja pitkän uran, teosten hinnat ovat mielestäni kohtuulliset. Toinen galleria Forsblomissa esillä oleva taiteilija on Sami Lukkarinen. Mielestäni hänen käyttämällään perusidealla voisi soveltaa myös muita kehittyneempiä maalaustaidetekniikoita. Teosten hinnat ovat ylimitoitettuja verrattuna niiden tekemiseen käytettyyn tekniseen osaamiseen. Toisaalta valittu tekniikka antaa nopean näennäisen luonnosmaisen vaikutelman. Näyttelyt ovat auki toukokuun alkuun saakka.

SSAPOU.jpg

Vital luo yhteyksiä myös arkkitehtuuriin, ohessa on tulkinta Sibeliuksesta ja kahdesta suomalaisesta arkkitehdista.
 
 
Helsinki Contemporary galleriassa on Emma Ainalan maalauksia tämän kuun loppuun. Mielestäni maalausten kokonaishallinnassa ja käsitteissä kuten anatomiassa on hiomista. Suomalaiseksi maalaustaiteeksi teokset ovat tosin uudenlaista tyyppiä.
 
Galleria Anhavassa on Marko Vuokolan mustavalkovedoksia, kokeellisia valokuvia ja värikenttiä käsittävää kuvankäsittelytaidetta vielä tämän viikon. Mielestäni ne tuovat niin vähän uutta valokuvataiteeseen, että koko näyttely olisi hyvin voinut ollut myös digitaaliseen tekniikkaan nojaava. Myös teosten hinnat ovat ylimitoitettuja verrattuna niiden tekemiseen käytettyyn osaamiseen.
 
Helsingin taidemuseossa HAM:ssa on paljon suomalaista nykytaidetta esillä elokuun loppuun. On hyödyllistä nähdä, mihin apurahat käytetään Suomessa.
 
Kiasmassa on esillä Ernesto Neton taidetta syyskuun alkuun saakka. Teoksia on tuotettu sosiaalisilla periaatteilla melko luontevasti esim. kutomalla.

NetoPOU.jpg

Kuvassa on Neton olotilaksi tarkoitettu kudontatyö Ateneumin yläkerrassa.

 

Loppuviikosta Kiasmaan avataan Choi Jeong Hwa-näyttely, johon on tehty taidetta muoviesineistä.

ChoiPOU.jpg

Kuvassa on ennakkonäkymä Kiasman loppuviikosta avattavaan näyttelyyn.

 

Ateneumissa on lähes uuvuttavan laaja näyttely Suomen taiteen historiasta, mutta toisaalta se on esillä vielä yli neljä vuotta. Rodin- ja Japani-näyttelyt ovat esillä vielä toukokuun alkupuolelle.

 

 

Lisäys 2019: Käyn ajoittain katsomassa laajemmin nykytaiteen näyttelyitä Helsingissä ja muissa kaupungeissa.

Taneli_Poutvaara - 12:41:22 @ 2016, Helsinki, Taide | Lisää kommentti