Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2021-02-23

2021-02-23_09:50:00 Investointi Revit-osaamiseen

Investointi_Revit_1.jpg

Loppuvuonna 2020 syksyn aikana toteutin 3 + 1 kuukautta kestäneen CAD-projektini kasvattaakseni omia suunnitteluresurssejani. Puolestaan alkuvuonna 2021 olen investoinut aikaani, poikkeusaikojen talviaikaani, Revit-osaamiseen. Revitiin olen käyttänyt tänä vuonna aikaani tähän mennessä 1) Revit-foorumiin, AUGI-foorumiin ja Revitin tietoresursseihin; 2) kehittämällä puoli kuukautta omia kaupallisia Revitin käyttöä tukevia järjestelmiäni; ja 3) kerraten kuukauden vuonna 2017 tekemääni Revit-aloituskurssia 1000-sivuisen käsikirjan pohjalta lukien kirjan myös uudelleen sekä 4) ohjelman käytön opiskelun inspiroimiin jatkohankkeisiin. Jatkoa tämän pohjalta on ainakin kesään saakka ja pari projektia jo odottavat uusien taitojen soveltamista.

Suomessa yleisimmin käytetty tietomallintamisohjelma ArchiCAD on saatavilla suomeksi, mutta sujuvasti englantia hallitsevana käytän työkielenäni suomea ja englantia ja siksi suurempien toimistojen käyttämä Revit on ollut looginen valinta. Pedagogisen osaamisen hallitsevana näen, että tuottaisin vääriä mielikuvia tarjoamalla Revit-koulutuspalveluita siltä pohjalta, että osaan itse käyttää ohjelmaa – en ole käytännön rutinoitunut ohjelmapedagogi, enkä liioin väitä, että kukaan osasi käyttää ohjelmaa pelkästään tutustumalla omakohtaisesti ohjelmaan ja alkamalla vain käyttää sitä. En väittäisi, että Revit tai mikään muukaan vastaava ohjelma toimisi sillä tavalla kuin arkkitehdit ajattelevat. Suosittelisin jokaiselle, joka tarvitsee tai käyttää ohjelmaa tai tekee siitä päätöksiä, aloitustavaksi lukea ensin esimerkiksi alkeistason Sybexin 1000-sivuisen oppikirjan ja sen jälkeen ainakin saman verran jatkotason oppaita – sekä tietenkin samalla harjoitella ohjelman käyttöä. Tämä koskee esimerkiksi arkkitehtitoimistojen päätöksentekijöitä, rakentajia, virkamiehiä ja käytännön suunnittelijoita. Ne ajat alkavat olla jo historiaa, kun arkkitehtitoimistoissa oli erikseen suunnittelijat ja ne, jotka käyttivät tietokoneohjelmia. En myöskään väittäisi, että olisin kriittisellä tasolla mukana Suomen omassa kotimaisessa tietomallintamisstandardien kehittämisessä – tavoitetasona minulla on tosin vastata myös kotimaisiin vaatimuksiin. En myöskään väittäisi, että osaisin opettaa ohjelmaa arkkitehtiopiskelijoille korkeakoulussa – johtuen siitä yksinkertaisesta syystä, että vastaavaa ohjelmien hallintaa opetellaan enemmän käytännön työelämässä ja korkeakoulujen opetusohjelmaan ei sisälly omaa osaamistani opintopisteinä vastaavaa määrää tietokoneohjelmien käyttökursseja, jotta edes ohjelman perusteet voitaisiin opettaa korkeakoulutason ohjelmakurssilla.

Ohjelmaa vähemmän tunteville sanoisin etukäteen varoituksena, että Revit-osaaminen soveltuu lähinnä uudisrakentamiseen, 50+ neliön omakotitalon tai huvilan kokoisista kohteista ylöspäin – pienemmät kohteet kuten yksittäiset rakennusosat tai osasuunnitelmat soveltuvat enemmän nykyajan piirustuspöydälle eli CAD-piirtämiseen. Korjausrakentamisessa Revit-ohjelman haasteet ovat, että standardien mukainen inventointi on hyvin kallista ja Suomen olosuhteissa lähinnä vain suurempien kohteiden osalta taloudellisesti kannattavaa. Revit-ohjelma soveltuu parhaiten teollisista rakennusosista tuotettuun uudisrakentamiseen ja suuriin kyläkeskustojen tai kaupunkien kohteisiin – ja näissä puitteissa ohjelma tarjoaa mahdollisuuden vastata valtakunnallisiin korkeimpiin vaatimuksiin, kuten esimerkiksi valtion valvomaan rakennussuunnitteluun. Korkeammat vaatimukset luonnollisesti tekevät suunnittelusta harvinaisempaa sekä kalliimpaa ja niinpä toteaisin, että Suomessa on lukuisia paikkakuntia, joihin ei ole suunniteltu ainuttakaan rakennuskohdetta Revit-ohjelmalla. Käytännön hankkeet, joissa Revit-ohjelman ominaisuuksista on eniten hyötyä ovat sellaisia, että niissä on erikseen merkittävällä työpanoksella mukana arkkitehtitoimisto, rakennesuunnittelija ja LVIS -suunnittelijat. Revit-ohjelmaa on käytetty Suomen vaativimpien arkkitehtuurikohteiden suunnittelussa ja ulkomailla sitä on käytetty maailman suurimmissa kohteissa – itse kuitenkin väittäisin, että on olemassa sitä parempia ohjelmia, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia, harvinaisempia, vaikeampikäyttöisiä ja edellyttävät vielä kalliimpia projekteja, tästä esimerkkinä MicroStation, joka on Suomessa melko tuntematon yksityisyritysten käyttämänä ohjelmana – ja arkkitehtien parissa kuuluisana pidetty Digital Project, jota oikeastaan mikään arkkitehtitoimisto Pohjoismaiden alueella ei osaa käyttää tarkoituksenmukaisella tavalla yksinkertaisesti siitä syystä, että sen tukema arkkitehtuuri on Pohjoismaihin liian kallista. Laajasti tarkastellen Revit on keskitien kulkija.

Taneli_Poutvaara - 09:50:27 @ 2021, Arkkitehtuuri, Kirja-arvostelu, Rakentaminen, Suunnittelutoimisto Poutvaara | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Automaattisen roskasisällön vähentämiseksi tämä toiminto on suojattu captchalla.

Tämä edellyttää kolmannen osapuolen toimittajan, Googlen, sisällön lataamista ja evästeiden tallentamista.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.