Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2020-04-04

2020-04-04_18:38:10 Koronavirus aikajana

Espanjantauti H1N1 levisi Amerikasta Eurooppaan Ensimmäisen maailmansodan aikaan 1918 ja aiheutti kymmenien miljoonien henkien kuoleman ja sen sairasti puoli miljardia ihmistä parin vuoden aikana.

Aasialainen influenssa H2N2 tartutti 1957-1958 arviolta lähes miljardi ihmistä ja siihen kuoli arviolta kaksi miljoonaa henkeä.

Hongkongilainen influenssa H3N2 aiheutti 1968-1969 noin miljoonan kuoleman ja sen sairasti miljardi ihmistä.

Manner-Kiinassa oli SARS-keuhkokuume (SARS-CoV tai SARS CoV-1) keväällä 2003. Se toimii vastaavasti kuin lintuinfluenssat, josta tunnetaan ainakin 34 eri lajia. Siihen sairastui noin 8000 henkeä ja kuolleisuus oli 774.

Sikainfluessa H1N1 oli 2009 jälkeen noin vuoden ajan vaivannut pandemia. Sen sairasti yli miljoona henkeä ja siihen kuoli kymmenistä satoihin tuhansiin ihmistä.

WHO varoitti toukokuussa 2013, että uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. THL:n tutkija varoitti, että uusi koronavirustyyppi on sarsia tappavampi. Tämä nimettiin mers-taudiksi. Tautiin sairastui varmistetusti 2519 henkilöä ja kuoli 866 henkeä.

Toukokuussa 2014 THL kertoi, että mersin leviämisestä Suomeen ei ole tällä hetkellä pelkoa.

Tutkijat varoittivat sarsin paluusta Kiinassa joulukuussa 2017, sillä 2003 epidemia voi toistua lepakoiden kautta. Lepakoista oli löydetty 11 koronavirusta, jotka voisivat tarttua ihmisiin. Aiheesta mainittiin Plos Pathogens -tiedelehdessä.

2017-2019 toteutin kymmeniä kansainvälisellä tasolla ennennäkemättömiä visuaalisten taiteiden, suunnittelun ja arkkitehtuurin hankkeita.

Kiinassa havaittiin olevan vakava akuutti hengitystieoireyhtymä Coronavirus 2 SARS-CoV-2 syksyllä 2019. Vaikka tiedelehdissä kerrottiin tästä vasta tammikuussa, aiheesta oli uutisia jo uudenvuodenaattona 2019 ja esimerkiksi BBC News julkaisi aiheesta uutisen jo 3.1.2020. Ensimmäinen vahvistettu tautitapaus oli jo 1.12.2019. Uudesta taudista alettiin käyttää nimeä COVID-19.

Ensimmäisestä tautikuolemasta kerrottiin Kiinassa 9. tammikuuta 2020.

WHO arveli 14. tammikuuta, että Kiinan mysteerivirus saattaa levitä. Virustapaukset linkittyvät Wuhanin eläintoriin, joka oli suljettu 1. tammikuuta alkaen.

Itse ryhdyin toimiin tammikuun 16. päivä ennakoiden osakemarkkinoiden laskua ja lisäsyynä oli myös pankkini monta kuukautta voimassa ollut keventämiskehotus.

WHO lykkää päätöstään kansainvälisen terveysuhan julistamisesta 22. tammikuuta.

Tammikuun 23. päivä kerrottiin Kiinassa Wuhanin epidemiasairaalan rakentamisesta, jonka ensimmäinen vaihe valmistui 3. helmikuuta ja toinen vaihe 7. helmikuuta. Työnteossa oli 7000 henkeä kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri.

Ensimmäisestä tautitapauksesta Suomessa uutisoitiin 24. tammikuuta kiinalaisella turistilla. Tuolloin Kiina oli rajoittamassa jo 41 miljoonan ihmisen liikkumista. Helsingissä Kiinalaiset viettivät uudenvuodenjuhlaa.

WHO julistaa kansainvälisen terveysuhan 30. tammikuuta.

Ensimmäinen Kiinan ulkopuolella tapahtunut tautikuolema oli Ranskassa 14. helmikuuta. Virukseen kuoli Kiinassa vuorokaudessa 250 henkeä. Pörssit olivat olleet epävarmoja jo viikkojen ajan.

Ensimmäisen suomalaisen kerrottiin 26. helmikuuta saaneen infektio Italiasta.

Kahden uuden suomalaisen kerrottiin saaneen infektio Italiasta 28. helmikuuta. Helsingin pörssin viikko oli ollut heikoin sitten eurokriisin 2011, kurssilasku oli 10 prosenttia.

Aloitin uuden ison kuvataideprojektin 29. helmikuuta. Maailman terveysjärjestö nosti koronaviruksen riskiluokituksen erittäin korkeaksi.

Kaksi suomalaista sai edellisiltä tapauksilta infektion 1. maaliskuuta HUS:n ilmoituksen mukaan.

Siirryin kotikaranteeniin 3. maaliskuuta. Tuona päivänä STM ei suosittanut yleisötilaisuuksien välttämistä tai rajoittamista. Tartunnan riskin arveltiin olevan pieni ja arveltiin, että se ei koske ikäihmisiä. THL määritteli koko Italian, Manner-Kiinan, Iranin ja Etelä-Korean epidemia-alueeksi. Italiassa oli vahvistettu 2500 tartuntaa ja vuorokaudessa kuoli 27 henkeä. Koko maailmassa kuolleita oli 3254 henkeä ja tartuntatapauksia 95 124 henkeä.

Uusista tapauksista HUS:n alueen ulkopuolelta kerrottiin 5. maaliskuuta. Samalla öljyn hinta oli poliittisista syistä alimmillaan vuoteen.

Italiassa 16 miljoonaa ihmistä asetettiin karanteeniin 8. maaliskuuta, kuolemia oli päivässä sata.

Osakkeet halpenivat voimakkaasti 9. maaliskuuta.

WHO julistaa kansainvälisen maailmanlaajuisen pandemian 11. maaliskuuta.

Yli 500 hengen tilaisuudet Suomessa peruttiin 12. maaliskuuta. Samaan aikaan USA kieltää matkustamisen Euroopasta.

Yli 10 hengen kokoontumiset Suomessa kielletään 16. maaliskuuta. Suomi siirtyi poikkeustilaan. Yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiä kehotetaan karanteeniin.

Aloin kartoittaa koronaviruksen mallinnuksia ja viruksen toimintaa 21. maaliskuuta.

Uudenmaan rajat suljettiin tarpeettomalta liikenteeltä 28. maaliskuuta.

Öljyn hinta oli maaliskuun 30. ennätysalhaalla, 20.3 $, mitä vastaavia tasoja ollaan nähty vain hetkellisesti marraskuussa 1998 (17.68 $), toukokuussa 1973 ennen öljykriisiä (20.48 $) ja sodan jälkeen ennen kevättä 1947. Öljyntuottajat yrittävät toimia siten, että tuottaminen ei olisi tappiollista ja tuotantoa ei tarvitse keskeyttää ja yksi keino tähän on ollut täyttää kriisivarastot.

Uusi kuvataideprojektini valmistui 31. maaliskuuta. Tuolloin Suomessa oli todettu 1384 tartuntaa ja 17 tautiin kuollutta. Maailmalla oli puolestaan 790 000 tautitapausta ja 37 800 tautiin kuollutta.

Maailmalla oli 2. huhtikuuta todettu miljoona tautitapausta ja 50 000 kuolemaa. Samoihin aikoihin olin kartoituksissani koronaviruksesta todennut, että viruksen tunnetuin 3D-malli on Yhdysvaltojen kulkutautiviraston CDC:n Alissa Eckertin ja Dan Higginsin malli, joka on julkaistu 30. tammikuuta 2020. Mallista on tehty ainakin yhdeksän plagioivaa 3D-mallinnuskopiota, joita myyvät 3D-Export, 3D-Ocean, Anatomy Warehouse, eMirage, CG-trader, Evanto, Free-3D, Hum-3D ja Turbosquid. Koronaviruksesta on tehty taiteellisia 3D-malleja runsaasti, ja niitä tarjoavat mm. Getty Images ja myös kaikki edelliset CDC:n mallin plagiaatteja tehneet mallinnuspalvelut. CDC:n mallin kanssa lähes tasavertaisena pidän Scientific Animations -yrityksen 3D-mallia, johon liittyen on tehty myös korkealaatuinen animaatio. Korkealuokkaisia malleja animaatioineen ovat tehneet myös Nucleus Medical Media.

Harkitsen edelleen 4. huhtikuuta, kannattaisiko minun puutteellisilla lähtötiedoilla tehdä omaa mallinnusversiota vai keskittyä epidemiaan liittymättömiin taide-, suunnittelu- ja mallinnusprojekteihin. Perusongelmana Korona-viruksen mallintamisessa pidän edelleen tarkan tiedon puutetta ja vaihtoehtoisten esittämistapojen runsasta määrää, joka liittyy kaikkiin mallintamisen osa-alueisiin. Elektronimikroskooppikuvat antavat viitteellisesti pohjatietoja, joihin mallinnukset perustuvat. Eri esittämistavoilla varioituja ratkaisuja voidaan kuitenkin helposti rakentaa tuhansittain ja siitä huolimatta ne voivat kaikki olla vääriä, miksi koronaviruksen mallintaminen on melko mahdoton tehtävä.

Taneli_Poutvaara - 17:37:40 @ 2020, Poikkeustila, Suunnittelutoimisto Poutvaara, Taide | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.