Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2020-03-28

2020-03-28_13:02:10 En aja yhtä aikaa

Suomessa on liikenteessä kiellettyä ajaa yhtä aikaa kulkuneuvoa ja käyttää matkapuhelinta. Siirtymisessä yhteen aikavyöhykkeeseen Euroopassa on kuitenkin kyse eri asiasta. Kelloa on minun elinaikanani siirretty yhtenä aamuna maaliskuun lopulla kesäaikaan tunti eteenpäin ja lokakuun lopulla talviaikaan tunti taaksepäin. En näe tästä luopumista tarpeellisena.

Siinä missä mekaanisella koneistolla toimivia kelloja on säädettävä manuaalisesti, nykyään internettiin liitetyt digitaaliset laitteet näyttävät päivitetyn kellonajan automaattisesti ja lisäksi harvemmat rannekellotkin päivittävät ajan myös GPS:n kautta myös siinä tapauksessa, kun siirrytään aikavyöhykkeeltä toiselle. Ajatus siitä, että Euroopalla olisi yksi aika voisi olla toisaalta epäystävällinen niille itä- ja länsireunoilla oleville alueille, joiden tulisi mukautua keskisen Euroopan aikaan. Aikavyöhykkeet luotiin aikoinaan, kun oli tarvetta aikojen koordinointiin, eikä tämä tarve sellaisenaan poistu, vaikka EU:n alueella siirryttäisiin yhteen aikaan. Pörssit Aasiassa avautuvat joka tapauksessa aamuyöllä ja pörssit Yhdysvalloissa sulkeutuvat kaikesta huolimatta iltayöstä. Ajatus siitä, että keskityttäisiin vain Euroopan aikaan on joka tapauksessa liian Eurooppa-keskeistä – monet aikavyöhykkeet ovat joka tapauksessa muutenkin käytössä. Ajatus siitä, että kaikki eurooppalaiset EU:n alueella nauttisivat lounaan samaan aikaan ei sitä paitsi ole edes Euroopan yleisen varmuuden kannalta hyödyllistä.

Taneli_Poutvaara - 12:01:48 @ 2020, Asia lyhyt, Eurooppa, Suomen politiikka | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.