Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2017-09-26_18:32:09 Suomalaisia erikoisuuksia

Tässä päivityksessä käsittelen suomalaisia perinneruokia.
 
 SE_1_Pihlaja.jpg

Pihlaja tunnetaan niin happamana marjana, että se ei kelpaa kulinaristina tunnetulle ketulle, mutta kylläkin kaikkiruokaisille linnuille.
 
Pihlaja tunnetaan myös Fazerin vanhimpana makeisena, jonka myynti aloitettiin 1895. Fazer täytti 126 vuotta 17.9.2017.
 
SE_2_Sininen.jpg

Fazerilla on myös sininen vaihtoehto, joka tunnetaan Fazerin Sinisenä. Se tuotiin markkinoille 1922. Nimikirjoitus ja sininen paketti ovat suojeltuja tavaramerkkejä.

 

SE_3_Suklaasisus.jpg

Kaikki suomalaiset tietävät, että sinisen kuoren sisältä löytyy makeaa maitosuklaata.

SE_4_Vaihtoehdot.jpg

Suomessa kun ollaan, mielikuvissa muu maa on mustikka ja oma maa on mansikka. Itä-Suomessa tunnetaan myös Etelä- ja Pohjois-Karjalan hallintoalueet. Rajantakainen Vanha Karjala jakautuu nykyään Leningradin hallintoalueeseen sekä Karjalan tasavallan eteläosaan. Harva suomalainen nuori on käynyt näillä seuduilla, mutta silti Karjala on perjantai-iltaisin monien suomalaisten nuorten huulilla.

SE_5_LortsySiikli.jpg

Lörtsy on omenahillolla täytetty savonlinnalainen Strömbergien ideoima jälkiruoka 1950-luvulta. Siikli on saksalaisperäinen kiinteä peruna vuodelta 1935. Siikli ja lörtsy ovat itäsuomalaisessa ruokapöydässä erottamattomat ystävät.
 
SE_6_Punaherukka.jpg

Suomessa ei voida lyhyen kasvukauden ja puoliarktisen ilmaston vuoksi viljellä viiniä. Tämän sijaan Suomessa on punaisia ja valkoisia viinimarjoja. Ne ovat huomattavasti terveellisempiä kuin puna- ja valkoviini. Valkoherukka on albiinoversio punaherukasta. Punaherukka on kaikkein parhaiten Suomen ilmastossa pärjäävä herukkalaji, mutta mustaherukat ovat Euroopassa vielä yleisempiä ja pärjäävät hyvin myös Suomessa.

SE_7_Valkoherukka.jpg

Taneli_Poutvaara - 17:14:29 @ 2017, Asia lyhyt, Ravinto ja juomat | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.