Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-10-31

2016_11_27_07:00:10 Arkkitehtuuria Porissa

Pori on väkiluvultaan Suomen 11. suurin kaupunki. Kaupunki tunnetaan myös kulttuurielämästään, josta otan esille arkkitehtuurin.

Pori_01_Kaupt.jpg

Poriin suunniteltiin ruutukaava 1852. Porin Kaupungintalo valmistui 1895 arkkitehti Krookin suunnitteleman mukaan. Rakennus oli alun perin suunniteltu asuin käyttöön ja tuo mieleen italialaisen palatsiarkkitehtuurin.

Pori_02_Bepop.jpg

Bepop kauppakeskus avattiin 1989, ja sen pääsuunnittelusta vastasi Jyrki Tasa. Suunnitelmassa ei sinänsä ollut eikä ole edelleenkään mitään vikaa, mutta valmistuminen ajoittui samaan aikaan kiinteistökuplan puhkeamisen kanssa ja myös maailmantalous siirtyi taloustieteilijöiden ennustamaan lamaan. Kun vielä 1991 idänkauppa loppui Neuvostoliiton hajotessa ja Suomessa alkoi pankkikriisi, syntyi Suomen arkkitehtuurissa uusi niukkuutta ajava linja. Eräs aatteellinen esikuva etsittiin 1930-luvun modernismista.

Pori_03_Keskk.jpg

Keski-Porin Kirkko on arkkitehtien Chiewitzin ja Heidekenin suunnittelema ja valmistui 1863 uusgoottiseen tyyliin. Kirkon torni on 72 metrin korkeudella ollen kaupungin korkein rakennus.

Pori_04_Torni.jpg

Porin tornitalo on arkkitehti Pekka Mäen suunnittelema 16-kerroksinen ja 53 metriä korkea asuinrakennus, joka valmistui tämän vuoden alkupuolella.

Pori_05_Rosen.jpg

Arkkitehti Chiewitzin 1860-luvulla suunnittelema viljamakasiini on nykyään Rosenlew-museo.  Museo sijaitsee entisen Rosenlew-tehdasalueen laidassa ja avattiin 10 vuotta sitten.

Pori_06_Toivo.jpg

Rakennuskulttuuritalo Toivo on 21 vuotta sitten perustettu perinnerakentamisen keskus.

Pori_07_Noormk.jpg

Noormarkun kirkko on Armas Lindgrenin suunnittelema ja valmistui 1933.

Pori_08_Vim.jpg

Arkkitehtuurin kirjoissa yleisin näkökulma Villa Maireaan.

 

Villa Mairea on osin yleisölle avoin koti, joka valmistui 1939 Ahlströmin suvun laajalle maa-alueelle. Ahlströmin mailla sijaitsee muitakin suuria rakennuksia, mutta Villa Mairea on Suomen tunnetuin omakotitalo. Rakennuksen mittakaava on ihmiskeskeinen, detaljointi on tunnelmallista ja tilasarjat pyrkivät luomaan elämyksiä.

 

 

Pori_09_Vim2.jpg

Villa Mairean sisäänkäyntijulkisivu

Pori_10_Vim3.jpg

 
 

Villa Mairea yksityisen sisäänkäynnin puolelta, metsän ja pysäköintialueen suunnasta

 

 

 

PS. Uusia kirjoituksia blogiin julkaisen vasta ensi vuonna.

Taneli_Poutvaara - 17:34:23 @ 2016, Arkkitehtuuri, Arkkitehtuurin historia, Suomen kaupungit | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Automaattisen roskasisällön vähentämiseksi tämä toiminto on suojattu captchalla.

Tämä edellyttää kolmannen osapuolen toimittajan, Googlen, sisällön lataamista ja evästeiden tallentamista.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.