Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-10-30

2016-05-09_22:00:02 Auringon editse kulki Merkurius

Tänään vietin päivän seuraten Merkuriuksen kulkua Auringon editse.


Voisi sanoa, että jokaisen kannattaisi tehdä tällainen urakka kerran elämässä. Seuraavaa tilaisuutta Suomessa voi odottaa 33 vuoden kuluttua, eli yhden sukupolven päästä. Voisin selvästi todeta, että urakallani on jopa tieteellistä merkitystä, itselle enemmän merkitystä kokemuksena. Omalta kannaltani oli myönteistä, että mitään materiaalivaurioita eikä henkilövaurioita syntynyt, urakan vaarallisuudesta huolimatta. Kaikkein vaarallinen osuus urakassa oli väsymys.


Urakka siis alkoi edellisenä päivänä sunnuntaina, jolloin aurinkokuvaus tuli haltuun. Urakka jatkui hieman ennen ohikulun alkamista ja kesti 7,5 tuntia, eli käytännössä Auringon laskiessa pois näkyvistä. Ensimmäiset 6 tuntia kuvalaatu pysyi melko tasaisena.
 
Tieteellinen menetelmä kuvauksessa oli, että pyrin ottamaan kuvia ainakin 15 minuutin välein, jolloin kuvista voi koota yhdistelmäkuvan ottaen huomioon Auringon zeniitin kierron horisonttiin nähden. Pilvet eivät peittäneet aurinkoa kokonaan koko tapahtuman aikana.
 
Kuvausta sai jatkaa auringon kuumuuden vuoksi vain pari minuuttia kerrallaan. Aurinkosuojakalvo, joka oli ainoa kuvasta varten varsinaisesti hankittu kuvaustarvike, piti kiinnittää ja käyttää ehdottomasti valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Yleiskuva Auringosta kello 17:17

AurinkoPOU.jpg

Yksityiskohta 17:17

Auringon reunaaPOU.jpg

Auringonpilkkuja ja Merkurius 17:50

Mercurius closePOU.jpg

Kuvausvälineeni oli peiliheijastusdigikamera, objektiivi oli 1000 mm polttovälillä ja polttoväli oli telejatkettu sekä manuaalisesti tarkennettava. Objektiivin aukko oli f/11, valotusaika 1/640 s, kennon herkkyys ISO 100, suojakalvo AstroSolar ASSF-kalvo ja tarkennus tapahtui suurennettavalla näytöllä sekä nostetulla peilillä. Jalusta toimi pikakiinnityksellä ja pikakohdennuksella.

Valmis aurinkosuojakalvo on melko edullista, mutta varsinaisesti järjestelmä ei ole tähtikuvausta varten tehty. Tähtikuvausjärjestelmät ovat hintavia ja vaikeampia käyttää, mutta niillä saa kuvattua näyttävämpiä kuvia. Suomalaiset ammattitasoiset tähtikuvaajat ovat hyvin harvassa. Omia kuviani merkittävästi tarkempia julkaistuja kuvia ottaneita kotimaisia kuvaajia olen laskenut lähinnä yhden käden sormilla.

Lopuksi vielä ennakkosuunniteltu kuvauksen avustava kaavio:

OhikulkukaavioPOU.jpg

Taneli_Poutvaara - 13:19:40 @ 2016, Avaruus, Poutvaaran Kamerakoulu | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.