2019-11-01

2019-06-05_11:57:16 Keilaniemen tunneli

Keilaniemen tunneli avautui tänä aamuna liikenteelle. Arvioin lyhyesti suunnitelmaa.

Ring1_1_Map.jpg

Yleiskartasta ei saa tarvittavaa tietoa siitä, miten tunneli kokonaisuudessaan tarkkaan ottaen toimii käyttäjän kannalta. Puolen kilometrin tunneli ajetaan nopeudella 70 km / h lävitse noin 25 sekunnin ajassa ja tällöin opasteita on lukuisia. Ajatellen yhteyksiä, tullessa etelästä vaihtoehtoina ovat kääntyminen Keilaniemeen juuri ennen tunnelia ja tunnelin jälkeen kääntyminen Otaniemen suuntaan, Kehä I:lle tai Tapiolan suuntaan. Kaikki tämä tapahtuu niin lyhyessä ajassa, että harkintaan on vähän aikaa. Alkuvaiheessa tämä tulee herättämään hämmennystä  ja siten liikenneturvallisuusongelmia. Varsinkin epäröivät autoilijat ja uudet käyttäjät tulevat hidastelemaan.
 
Keilaniemen ratkaisu mahdollistaa ensisijaisesti Espoolle lisärakentamista Helsingin rajaa vastaan. Maankäytöllisesti nähden alue on jo täysin varattu, tosin tunneliratkaisu ja samalla moottoritien siirtyminen on jättänyt noin 50 x 350 m kokoisen uuden maankäytöllisen kehittämisalueen. Pinta-alallisesti tämä on kuitenkin pienempi kuin Nokian pääkonttorin kortteli. Suunnitellulla korkealla rakentamisella on kuitenkin mahdollista kehittää tehokasta rakentamista. Alueeseen liittyville viheralueille en kannata rakentamista, sillä ne ovat liian kapeita.
 
 Ring1_2_Tunnel.jpg

Tunneli on suunniteltu nykyaikaisten turvallisuusmääräysten mukaan, mutta myös materiaalien viimeistelyyn ja liitosten detaljointiin on kiinnitetty arkkitehtuuritason erikoishuomiota.
 
 Ring1_3_Crossing.jpg

Tunnelissa liikkumisessa opasteilla on merkittävä osuus, mutta nähtäväksi jää, kuinka hyvin autoilijat tulevat sopeutumaan uuteen Kehä I:n aloitusväylään lännessä. Idässä Kehä I:n päätös Itäkeskuksessa on autoilijan orientaation kannalta selkeämpi.
 
 
Ring1_4_Itis.jpg

Kehä I pääte Kuvastossa. Pysähtyminen risteyksessä johtaa pidempään harkinta-aikaan ja arkkitehtuuri mahdollistaa helpon orientaation.

Taneli_Poutvaara - 18:09:56 @ 2019, Asia lyhyt, Helsinki, Liikenne, Suomen kaupungit | Lisää kommentti