2019-11-01

2019-04-18_18:14:54 Poutvaaran perinne

Ennen pääsiäistä esitän positiivisen esikuvan Poutvaaran perinteestä.
 
Poutvaarat ovat olleet innovatiivisia. Aikoinaan 1900-luvulla innovaatioiden rekisteröinti oli vaikeampaa ja luotettavien asiamiesten löytäminen oli hankalaa. Nyt 2000-luvulla yleinen koulutustaso on noussut ja tekijänoikeudet ja innovaatioiden rekisteröinti ovat globaali haaste. Viime vuonna rekisteröin tavaramerkkini, nyt tänä vuonna mallisuoja vahvistui yhdelle suunnitelmalleni.
 
Loppuvuonna 2018 Helsingin kaupunki kilpailutti Senaatintorin valaisinpylväiden suunnittelun. Otin osaa kilpailutusprosessiin – tosin ilman menestystä. Senaatintorin valaistuslinjaksi arkkitehtiraati päätyi valitsemaan puhelinpylväitä muistuttavan ratkaisun. Olin itse miettinyt omasta mielestäni empirearkkitehtuuripuitteisiin paremmin soveltuvan suunnitelman. Joka tapauksessa tulin rekisteröineeksi mallisuojan kotimaassa, vaikkakin pelkän mallin ohella tein hankkeesta myös tarkemmat suunnitelmat.
 
Empirearkkitehtuuripuitteet ovat Suomessa Helsingin keskustassa, mutta muualla Suomessakin on erilaisia klassisen arkkitehtuurin tilakokonaisuuksia. Yleisemmin vastaavia on enemmän muualla Euroopassa. Periaatteessa minulla on nyt valmis mallisuunnitelma valaisinpylväästä toteutustasoon riittävällä luonnossuunnitelmalla. Jos jostain löytyisi arvokas katu- tai toritila, johon mallin voisi tarkemmin räätälöidä, niin suunnitelma olisi olemassa, Suomen tunnetuimmalle torille se oli liian hieno.

Taneli_Poutvaara - 18:06:56 @ 2019, Asia lyhyt, Helsinki, Historia, Suunnittelutoimisto Poutvaara | Lisää kommentti