2019-11-01

2018-04-14_08:49:07 Ratkaisu Syyrian tilanteeseen IV

Syyriaan tehtiin pari tuntia sitten ilmaisku.
 
Aseelliset yhteydenotot USA:n ja Venäjän kanssa kylmän sodan aikana eivät ole uutta. Asetelma muistuttaa siten 1950-vuoden Korean sodan konfliktia, että sielläkin käytiin sotaa toisen maan alueella poliittisesta vaikutusvallasta: vastaavasti Neuvostoliitolla, nyt Venäjällä, oli teknisesti kehittynyttä välineistöä, joka vähensi USA:n vaikutusvaltaa. Tuolloin MiG-15-hävittäjät ja neuvostoliittolaiset lentäjät kävivät ilmataisteluja amerikkalaisten hävittäjiä ja pommittajia vastaan. Vastaavasti kuten nykyään Venäjän teknologinen kehitys oli yllättänyt amerikkalaiset.
 
Ero nykytilanteessa Korean kanssa on kuitenkin selvä: Syyriassa on vain yksi hallinto, joka ei ole vaihtunut sisällissodan aikana – ja vastapuolena on sekalaisia kapinallisia, joista ei ole valtion muodostajaksi.
 
 
 
Päivitys 2019:
 
Syyrian tilanne oli osin stabiloitunut, mutta lokakuussa alkanut Turkin läsnäolon laajeneminen Pohjois-Syyriassa ei ole eskaloitunut valtiolliseksi sodaksi. Syyrian konflikti ja sen tasapainon ylläpitäminen on eräs haastavimmista konflikteista 2000-luvulla ja sen monimutkaisuus on aivan toista luokkaa kuin Euroopan toisen maailmansodan jälkeinen suurin sisällissota Jugoslaviassa – Syyrian tilanteessa kun on ollut koko ajan vain yksi ja sama valtio. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessani 2016 ratkaisusta Syyrian tilanteeseen kirjoitin, oli Syyria erittäin monimutkainen sosiaalinen järjestelmä ennen sotaa, mikä nykyään myöhemmin on julkisuudessa unohtunut.

Taneli_Poutvaara - 17:30:07 @ 2018, Lähi-itä, USA, Venäjä | Lisää kommentti